top of page
  • Hayen en Plevoets

Waarop letten bij de aanleg van een waterdoorlatende oprit?

Ecologisch voordeel: verantwoord bouwen

Zware overstromingen zijn al lang geen verhaal van de toekomst meer en de pijnpunten van de betonnering van ons land komen steeds meer naar boven. Toch hebben we met zijn allen een baksteen in de maag. Is het misschien mogelijk om onze bouwdrift op een ecologisch verantwoorde manier te kunnen uiten en de strijd tegen de verharding te winnen?


Een waterdoorlatende oprit biedt een oplossing in de strijd tegen de verharding en komt onze waterhuishouding ten goede. Het water krijgt dankzij een waterdoorlatende oprit namelijk de kans om in de bodem te sijpelen en niet meteen naar de riolering te verdwijnen. In bepaalde gemeentes is reeds een strenger toezicht op het aanleggen van verharde opritten en soms zelfs een volledig verbod. Zelfs al bestaat er geen specifieke wetgeving omtrent waar u bouwt, deze investering maakt u zeker voor de toekomst, maar kan ook uw woning voor waterschade door overstroming behoeden.Materialen en voorbereidende werken

Een oprit krijgt wel wat te verduren en moet dus zeker stevig zijn voor het gewicht van uw wagen. Een gewoon grasveld heeft natuurlijk de minste impact op het milieu, maar realistisch is dit niet. U wilt voldoende ondersteuning voor uw wagen, dus ook stevige waterdoorlatende fundamenten. Plassen rond de auto zijn uit den boze, dus een extra versteviging kan geen kwaad. Een stabiele basis is dus een absolute must voor een ecologische en waterdoorlatende oprit.


Vaak gekozen oplossingen voor een waterdoorlatende oprit zijn:

  • terrastegels met grote voegen waar gras tussen groeit

  • grasdallen in kunststof of beton

  • grind of kiezel

  • poreuze straatstenen of straatstenen met brede voeg

Wie kiest voor grind of kiezelstenen, legt best ook een stabilisatiemat. Deze matten zorgen ervoor dat het grind op zijn plaats blijft en er geen putten in de oprit komen door het veelvuldig op en af rijden. Ook onder grasdallen worden speciale matten gelegd die waterdoorlatend zijn, de wortels van het gras niet beschadigen en toch voldoende stabiel zijn voor de wagen.


Laat u bij het aanleggen en graven van een waterdoorlatende oprit adviseren door een specialist zoals Grondwerken Hayen & Plevoets uit Nieuwerkerken. Zo gaan we samen verharding tegen.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page